604.677.7877     |    

Contact Architrix Contact Architrix
(Browse More Projects)

Jung Terrace – Duplex & Infill

An existing single family home will be renovated to produce a 3500sf two family home and a new 1300sf contemporary infill dwelling will be constructed at the rear. An allowable increase in floor space ratio (FSR) to 0.80 is possible with the condition of retention in this zone. One of the main challenges of retention in our case is that the existing one storey home is small in footprint and shallow in height.

Actual material retention of the existing structure would present a constrained condition when trying to develop up to the 0.80 FSR. Our approach was to study the Kensington-Cedar Cottage neighbourhood along with the architectural spirit of the existing house form. We made a correlation of typology between the existing character homes in the Kensington-Cedar Cottage neighbourhood, our existing building form and the proposed building form.

The proposed building design consists of a balanced combination of material retention, retention of the architectural spirit of the existing house form and the retention of a neighbourly contextual form.

The new infill dwelling is designed with a more contemporary focus and emphasis to the lane. A south facing roof top deck is provided accessible from the upper floor and provides a spacious private outdoor space in place of a yard. This aesthetic contrast between the two buildings is encouraged in this zone and will create an interesting visual dialog. This project’s mandates are:

– Provide a neighbourly development with increased density
– Be sensitive to visual historical preservation
– Repurpose and rejuvenate the lane

Kensington-Cedar Cottage, Vancouver, BC

Builder: Natural Balance Homes 

More Projects