604.677.7877     |    

Contact Architrix Contact Architrix
(Browse More Projects)

Lyons LWH

Arbutus Ridge, Vancouver, BC

Builder: Smallworks Studio Inc. 

This unique laneway project presented various design challenges, but also design opportunities to create useful spaces and to capture natural light in a sunken low light condition. A major challenge was to devise a pragmatic excavation, soil retention and construction program.

Due to the severe slope of the lot this laneway house is partially placed into the sloping bank. The upper floor contains the kitchen, living and dining spaces which will connect directly to the rear yard. From the rear yard the upper floor reads as a one storey massing which hides the bulk of the laneway and reduces the view impact to the main house.

The lower floor sits below the rear yard grade and contains the bedrooms, bathroom and utility spaces. The lower floor connects to the lane and to a side exterior patio which can act as surface parking or as an exterior entertaining area.

More Projects